Een kindje erbij: welke administratieve zaken moet je regelen?

We zitten midden in de corona-babyboom: na 10 jaar van dalende geboortecijfers, is 2021 een druk jaar op de kraamafdelingen. Doet jouw gezin ook mee? Dan helpt deze checklist jou om het administratieve luik van gezinsuitbreiding tot een minimum te beperken.

Deel op Facebook X LinkedIn

De zwangerschap en de babytijd zijn én fantastisch én uitputtend. Je geniet met volle teugen van die schopjes in je buik, de eerste lachjes en de tedere momenten met oudere zusjes en broertjes. Tegelijk slaat de vermoeidheid soms toe, of schieten je emoties alle kanten uit.

In deze intense tijd voor jouw gezin komt deze checklist vast goed van pas om al het administratieve en financiële snel in orde te brengen.

Wie moet je op de hoogte brengen van de geboorte of adoptie?

  • De overheid
    Binnen de 15 dagen na de geboorte moet je je kind aangeven bij de burgerlijke stand van de gemeente waar het geboren is. Daar krijg je ook de nodige documenten om o.a. kinderbijslag (Groeipakket) aan te vragen.

    Zijn jij en je partner niet gehuwd? Dan raden we je aan de erkenning van de baby al te regelen voor die geboren is. Een zorg minder na de geboorte!
  • Je ziekenfonds
    Zodra je kindje op komst is, breng je het best meteen je ziekenfonds op de hoogte. Dan is de baby van bij de geboorte in orde met de verplichte ziekteverzekering. Bovendien kan je bij de mutualiteit terecht met allerlei vragen, zowel over het administratieve aspect van gezinsuitbreiding als over je zwangerschap zelf.
  • Je werkgever
    Boven op het feit dat je je collega’s duidelijkheid wil geven over je afwezigheid, ben je verplicht je werkgever minstens 7 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum te informeren. Wij raden je aan om dit al eerder te doen, want zodra je werkgever op de hoogte is, geniet je als zwangere vrouw extra bescherming.

    Ook is het zowel voor jou als voor je werkgever verstandig om ruim op tijd goede afspraken te maken over moederschapsverlof, geboorteverlof, adoptieverlof en eventueel ouderschapsverlof.
  • Je KBC-Verzekeringsagent
    Wij delen graag in de vreugde wanneer jouw gezin uitbreidt! Geef ons een seintje zodra je kindje er is. Wij voegen het meteen toe aan je lopende polissen. Denk maar aan je hospitalisatieverzekering, levensverzekering, ongevallenverzekering, reisverzekering …

    Heb je nog geen familiale verzekering? Gezinsuitbreiding is dé ideale reden om er een te nemen.

Welke financiële ondersteuning krijg je voor je kind?

  • Kinderbijslag of Groeipakket
    De overheid ondersteunt gezinnen met maandelijkse financiële steun. Bij de geboorte krijg je bovendien een Startbedrag, ook bekend als kraamgeld of geboortepremie.
  • Uitkeringen bij verlof
    Moederschapsuitkering voor de pas bevallen mama, een uitkering bij geboorteverlof voor de andere ouder, adoptieverlof wanneer je een kindje adopteert, ouderschapsverlof om er vaker te zijn voor je gezin …

    Je hebt recht op allerlei soorten verlof met bijbehorende uitkering. Sommige krijg je van de mutualiteit, andere van de RVA of je werkgever. De HR-verantwoordelijke op je werk en de consulent van je ziekenfonds weten de weg om alles aan te vragen!

    Werk je als zelfstandige? Klop zeker aan bij je sociaal verzekeringsfonds.
  • Financiële steun van het ziekenfonds
    Vraag bij de mutualiteit zeker na of je recht hebt op een extra geboorte- of adoptiepremie, borstvoedingspremie, tussenkomst in de kosten van postnatale zorg, kortingen of geschenken …
  • Uitbetaling hospitalisatieverzekering
    Je hospitalisatieverzekering of hospitalisatieplan komt tot op zekere hoogte tussen in de kosten van de bevalling. Wij zoeken met plezier voor je op wat jouw verzekeringspolis precies dekt en wat niet. Zo kan een eenpersoonskamer je duur komen te staan als die niet in je polis opgenomen is. Check dit dus zeker op voorhand.

Lijkt het je nuttig om een extra verzekering af te sluiten of een verzekeringspolis aan te passen? Kom vrijblijvend langs en we bekijken de beste opties voor jouw gezin!